Autódiagnoszta képzés 1. - Autotechnika

AUTÓDIAGNOSZTA
KÉPZÉS 1.


Az autóipar néhány évtizede folyamatosan hatalmas változások korát éli. Egyrészt gyökeresen megváltozó technikai, technológiai trendek jelennek meg, másrészt új szakembergenerációk lépnek a munkaerőpiacra. Belátható, hogy a gépjárműjavítóés fenntartó szakma szereplői számára nem egyszerű lépést tartani az előbb említett folyamatokkal. Azok az autók, amelyek az autószerelő műhelyekben ma megjelennek, inkább tekinthetőek mechatronikai rendszereknek, mint mechanikus gépeknek. Egy jó autószerelőnek, autóvillamossági szerelőnek, autódiagnosztikai szakembernek, vizsgabiztosnak, kárszakértőnek és a szakmánk minden egyes szereplőjének folyamatosan kellene szervezett keretek között új ismereteket elsajátítani.
A Maróti Könyvkereskedés Kft. a járműtechnikai szakkönyvek kiadója, az Autodata műszaki adatbázisok hivatalos magyarországi forgalmazója, az elmúlt harminc évben olyan műszaki információkkal foglalkozott, amely a járműipari szakemberek mindennapi munkáját segítette. Az általunk forgalmazott műszaki ismeretek és a szakmai továbbképzések mindig is kéz a kézben jártak. Emiatt szívünkhöz is közel áll a tanítás, az oktatás. A fentebb említett változásokat mi is felismertük és előálltunk saját, egyedi megközelítésű megoldásunkkal a felnőttképzés területén.
Az ötletet, miszerint hozzunk létre egy olyan Autódiagnosztika képzési programot, amelyben az egyén fejlődése és tudatos műszerhasználata álljon a középpontban, egy törvényszerű felismerés hozta. Cégünk életébe nemrég csatlakozott a második generáció, akik Oxfordban végzett mérnöki tanulmányaik alatt találkoztak az e-tananyaggal támogatott gyakorlati oktatással – ez az ún. blended learning –, amely Angliában már évek óta nagy hatékonysággal működik.
Az elmúlt évtizedek tapasztalataira alapozva és a jövőbemutató technológiákra fókuszálva megalapítottuk a Gépjármű-

technikai Képző Központunkat, a Maróti Akadémiát
. Az oktatóközpontban számos digitális technológiával támogatott mérőpad, oktatási termek, modern műszerezettség és egy egyedileg átalakított plug-in hibrid mérőjármű várja a tanulni vágyókat. Az oktatói gárda tekintetében sem lehet panasz, hiszen egytől egyig magasan képzett szakemberekből áll, akiknek életük a járműipar.
Ügyfeleink elsősorban olyan többéves tapasztalattal rendelkező szakemberek, akik szakítani szeretnének az iterációs („csere-itt, csere-ott”) alapú járműjavítással és nyitottak a valódi, logikai alapokon nyugvó autódiagnosztizálásra. Hisszük, hogy az ilyen szemlélettel és tudással támogatott munkavégzés idő- és költséghatékony, ráadásul mindemellett növeli az adott műhely presztízsét, hiszen ők lesznek azok a varázslók, akik előtt nincs lehetetlen. Az általunk biztosított műszaki adatbázisok és megszerzett autódiagnosztikai szaktudás a gyakorlatban mindig valamilyen soros vagy párhuzamos diagnosztikai eszközzel is társul. Ezen eszközökön belül az autóipari oszcilloszkóp tekinthető az egyik legsokoldalúbban használható műszernek, mindamellett ez követeli meg a felhasználó oldaláról a legnagyobb hozzáadott tudást és gyakorlatot. Mi az angol Pico oszcilloszkópgyártóban találtuk meg a partnerünket. Hosszú előkészület, szakmai továbbképzés eredményeképpen ez év áprilisa óta a PicoScope hivatalos magyarországi oktatási központja vagyunk. Ennek megfelelően az oktatási programjaink szerves részét, eszközét képezik a PicoScope-ok. Szeretettel várjuk érdeklődését mindazon kis- és nagyvállalati partnereinknek, melyek úgy érzik, hogy szakmai tudásuk bővítésre, csiszolásra szorul. Várjuk azokat is, akik úgy gondolják, hogy a mindennapi mérési gyakorlatukra ráférne a tökéletesítés és ezért tanulni, szakmailag fejlődni szeretnének a jövőben.


MARÓTINÉ KOCZUR GYÖRGYI
ügyvezető igazgató