Általános adatvédelmi rendelet (GDPR)



Tanfolyam adatai
  • Megnevezése
    Általános adatvédelmi rendelet (GDPR)
    Azonosítója
    GDPR
  • Hozzáférés
    1 nap
    Óraszám
    8 óra
    Tanfolyam díja
    15 000 Ft + áfa
    Vizsga díja
    0 Ft + áfa

Tanfolyam megkezdésének feltétele

Iskolai végzettség
Szakmai végzettség
Főállású tanár

Részvétel feltétele

Leírás

Az általános adatvédelmi rendelet, azaz GDPR az Európai Unió új adatvédelmi rendelete a világ egyik legszigorúbb adatvédelmi szabályozása. Ez a tanfolyam megtanít arra, hogyan kezeljük a természetes személyek adatait a törvény előírásainak megfelelően.

Az adatvédelem elengedhetetlen, mivel ez biztosítja a magánélethez való jog érvényesülését és tiszteletét, valamint a manipuláció lehetőségének elkerülését. Ennek ellenére az Európai Unió új általános adatvédelmi rendeletének (GDPR – General Data Protection Regulation) elfogadása némi aggodalmat váltott ki. Felmerült a kérdés, hogy az iskoláknak módosítaniuk kell-e adminisztratív gyakorlataikon? Mely információk minősülnek „érzékeny” adatoknak? Megengedett-e ez után hordozható eszközökön tárolni iskolai adatokat?

A tanfolyam ahhoz kíván segítséget nyújtani, hogy jobban meg tudja védeni diákjai személyes adatait, de ahhoz is, hogy jobban értse, mi történik a saját adataival.



Vélemények
Tematika

Alapismeretek

  • Alapfogalmak ismertetése
  • Adattípusok, speciális személyes adatok
  • Adatvédelmi szabályzás a GDPR beköszönését megelőzően Magyarországon (2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról)
  • Az új EU adatvédelmi rendelet alapelvei, főbb pontjai, szerkezeti felépítése

Szabályzás

  • Szabályozandó adatkezelési folyamatok
  • Jelenlegi adatvédelmi problémák a vállalkozásoknál, intézményeknél
  • Az érintett jogai, jogérvényesítései lehetőségek
  • Az adatkezelő kötelezettségeinek ismertetése általánosságban
  • A személyes adat, egyes fogalmi elemek részletes meghatározása, a személyes adatok védelme

Adatkezelés és védelem

  • A közérdekű adatok nyilvánossága, közzététele
  • Az adatkezelés feltételei
  • Az adatkezelés jogalapjai és előzetes tájékoztatás, céltól eltérő adatkezelés
  • Az adatfeldolgozásra, adattovábbításra vonatkozó felelősségi szabályok, adatokra leselkedő veszélyek
  • A nyilvántartások adatbiztonsági kockázatának jelentősége
  • Adattovábbítás külföldre, megfelelő védelmi szint kialakítása (US Data Shield)
  • Gyakorlati példák a jogszerű adatkezeléshez
  • Automatizált adatkezelés, profilalkotás internetes felületeken
  • Jog az „elfeledtetéshez”
  • Street view, a tiltakozáshoz való jog
  • Az adatvédelmi incidens és bejelentési kötelezettség
  • Kamerás megfigyelések (megfigyelés munkahelyen, közterületen, felvétel megőrzésének ideje)
  • Kamerás megfigyeléshez szükséges jogalap, követelmények, szabályozási területek, jogesetekkel kiegészítve

Intézményi, munkahelyi adatkezelés, feldolgozás, IT

  • Adatkezelés az iskolákban
  • Adatkezelési tájékoztató, adatvédelmi nyilatkozat elkészítése
  • Belső adatvédelmi szabályzat elkészítése
  • Munkahelyi privacy, munkaviszonnyal kapcsolatos adatok kezelése
  • Munkavállalók ellenőrzése, megfigyelése (mobiltelefon, laptop, GPS)
  • Alapelvek, megfelelő jogalap, előzetes tájékoztatás követelménye
  • Biometrikus rendszer alkalmazhatósága
  • Személyes adatok büntetőjogi védelme, a bűnüldözési célból kezelt személyes adatok védelmére vonatkozó irányelv (2016/680/EU irányelv)
  • Jogi követelmények megoldási lehetőségei, felhasználó szintű alkalmazásai vállalati és magán környezetben
  • Kétlépcsős azonosítás – (pl. Office365, Google szolgáltatások, banki és egyéb szolgáltatások)
  • Profilalkotás, internethasználat
  • Kockázatos területek – gyermekek, diákok adatainak kezelése
  • Adminisztratív védelmi intézkedések, informatikai szabályzatok kialakítása
  • Fizikai védelem megteremtése
  • Logikai védelem

Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság

  • Illetékessége
  • Hatósági eljárások
  • A hatósági eljárás szakaszai
  • A hatóság eljárásának lezárása, végrehajtás
  • Jogellenes adatkezelés következményei, bírságok
  • Incidensek kezelése